Halak: csukafilé (kép)

Szeretettel köszöntelek a bajai horgászok közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 203 fő
  • Képek - 609 db
  • Videók - 58 db
  • Blogbejegyzések - 29 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

bajai horgászok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a bajai horgászok közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 203 fő
  • Képek - 609 db
  • Videók - 58 db
  • Blogbejegyzések - 29 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

bajai horgászok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a bajai horgászok közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 203 fő
  • Képek - 609 db
  • Videók - 58 db
  • Blogbejegyzések - 29 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

bajai horgászok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a bajai horgászok közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 203 fő
  • Képek - 609 db
  • Videók - 58 db
  • Blogbejegyzések - 29 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 12 db

Üdvözlettel,

bajai horgászok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

csukafilé

Látta 996 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Campean Sándor üzente 13 éve

Ha nem a mélyhűtőből vesszük elő a konyhakész zsákmányt, akkor legelső a hal megtisztítása. A csukát kaparás helyett a pikkelyek levágásával lehet a legszebben, legtisztábban lepikkelyezni. Egy nagyon éles kés segítségével, csíkonként hámozhatjuk le csukánkról a szép, tarka öltözetét.


Így lehet legszebben pikkelyezni a csukát

Felbontáskor az ikra és tej mellett, érdemes a májat is megmenteni, mert igazi ínyencfalat!
Az epével különösen vigyázzunk! Ha üres a csuka gyomra, akkor rendszerint telt, sárgászöld zsákocska a májhoz tapadó epehólyag. Ha éppen friss zsákmányát emészti a rabló, akkor nem olyan feltűnő az epéje, de mindenképpen nagyon óvatosan fejtsük le, ki ne fakadjon!

Hacsak nem egyben sült csukát készítünk, akkor érdemes a halat kifilézni, a közismert módon. Ha teljesen szálkamentessé szeretnénk tenni a halhúst, akkor a bőrére fektetett szeletet sűrűn irdaljuk be. Igazán tökéletes szálkamentesítés "ttamas" módszere (ő gyakori fórumlátogató volt korábban), amit szívből ajánlok a haladóknak, és a türelmes embereknek. Az eljárás lényege, hogy a háti részen húzódó Y szálkasort egy csíkban kimetsszük a húsból.


Jó sűrűn irdaljuk be!
Csukapörkölt

Ha egy recept úgy kezdődik, hogy apríts füstölt szalonnát, és piríts rajta hagymát, az már eleve nem lehet rossz, tartja a népi megfigyelés. A csukapörkölt is így indul, előtte azonban a filézésnél keletkezett csontos aprólékot tegyük fel egy kevés (!) sós vízben főni, ez lesz az alaplé. A kockára, vagy csíkokra vágott húst sózzuk be. Ha valakinek nincs kedve a szálkátlanítással vacakolni, de több, vagy nagyobb csukája van, akkor a szálkamentes hasalji, és farokrészt érdemes a pörkölthöz használni.

Amikor a hagyma már üvegesre pirult a szalonna zsírján, aprítsunk bele zöldpaprikát, paradicsomot, és rotyogtassuk, amíg megpuhul. Ekkor a tűzhelyről félrehúzva keverjük hozzá a fűszerpaprikát, forgassuk bele a szaftba a haldarabokat, majd öntsük fel egy kevés alaplével (nem kell sok, ez nem halászlé!). Adjunk hozzá pár gerezd zúzott fokhagymát, erőspaprikát, esetleg csipetnyi borsot. Ízlés szerint fél-egy deci vörösbort is önthetünk bele, ez összetartja a halhúst, bár a csuka nem hajlamos a szétfövésre. Félidőben tegyük bele a tejet, ikrát, májat. Forrás után 15-20 percnél nem kell tovább főzni. Tálalhatjuk tejfölös galuskával, de aki kedveli a rusztikus ízek harmóniáját, annak javaslom, hogy próbálja ki juhtúrós sztrapacskával, úgy az igazi!


Lássunk hozzá!
Tepsis csuka

Ez a klasszikus recept kifejezetten a méret és kiló közötti csukákra van kitalálva. Füstölt szalonna csíkokkal, és fokhagymával tűzdeljük meg a beirdalt halat, sózzuk, borsozzuk. Vékonyra szelt füstölt szalonnával béleljünk ki egy alkalmas méretű tepsit, és fektessük bele a csukákat. A közöttük maradt üres helyre karikára vágott krumplit, hagymát és zöldpaprikát rakjunk rétegesen a halak magasságáig, közben sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt süssük, amíg puhulni kezd a hal húsa, majd öntsük le a szaftjának kb. 2/3 részét, és fedő nélkül pirítsuk tovább. A leöntött szaftot keverjük össze tejföllel, és a vége előtt 10-15 perccel öntözzük meg vele egyenletesen a tepsi tartalmát, majd süssük készre.

Variáció: tűzdelés helyett gyakran szoktam a csukát mustár+só+bors+zúzott fokhagyma "generálszósszal" fűszerezni, amit a sült és füstölt halhoz is rendszerint használok. Ilyenkor a szalonnás tűzdelés elmarad, helyette a hal tetejére rakom a szalonnaszeleteket.


Kész a csuka a tepsiben
"Kínai" csuka

A szálkamentes, csíkokra szelt, besózott húst forgassuk kukoricalisztbe. Wok serpenyőben, kevés olajban, erős lángon süssük szép pirosas-sárgásra, folyamatos kevergetés közben.

A kisült húst tegyük félre, és a maradék olajon pirítsuk meg a kockára vágott zöldségeket. Itt igazán elengedhetjük a fantáziánkat. Bambuszrügy híján én többnyire káposztát, hagymát, cukkinit, sárgarépát, zöldpaprikát szoktam tenni bele, de a padlizsántól az uborkán át a zöldbabig bármi jó hozzá, nehéz melléfogni. Lényeg, hogy nem szabad fedő alatt, szotyogósan puhára párolni a hozzávalókat, hanem gyorsan kevergetve inkább kívülről piruljanak, míg belül lehetőleg maradjanak ropogósak a zöldségfalatok. Időközben adjuk hozzá a fűszereket: curry, gyömbér (ezek helyett esetleg zacskós kínai fűszerkeverék), bors, szójaszósz. A vége felé keverjük hozzá a félretett halcsíkokat, és még 1-2 percig süssük tovább. Természetesen párolt rizs illik mellé köretnek.


Wokban bármit süthetünk, akár csukát is
Pirított csukamáj

Olajon, vagy zsíron pirítsunk hagymát, zöldpaprikát. Tegyük rá a csíkokra vágott májat, és süssük tovább, közben sózzuk, borsozzuk. Nagyon hamar megsül, miután elveszti a nyers színét, még 2-3 perc, és készen is van. Amilyen egyszerű, olyan ízletes! Friss kenyérrel, forró teával csodálatos vasárnapi reggeli.

Ha az egész család szereti a halat, akkor rendszerint kevés szokott lenni a máj egymagában. A többi belsőséget is hozzáadhatjuk. Különösen tejjel a finom, de ikrával is jó.


Kis adag, de nagyon ízletes!
Variációk reggelire és rántottára

Ha valami hasonlót, de kiadósabbat szeretnénk rittyenteni a belsőségekből, van néhány trükk, amivel meg lehet szaporítani. Most is hagymát és zöldpaprikát pirítsunk először. Vékony "szalmára" gyalult krumplit, és apróra vágott rozmaringot tegyünk rá, süssük tovább. Ha a krumpli megpuhult, jöhetnek a belsőségek, só, bors, pár perc sülés, és kész.

A krumpli helyett gombával is operálhatunk, sőt a végén 1-2 tojást is üthetünk rá, és akkor a hal már szinte el is maradhat.


Kész a reggeli!
Kaviár

A csuka nagyszemű ikrája kaviár készítésére is alkalmas. Az ikraszemeket mindenekelőtt ki kell fejteni a hártyából, amit egy evőeszköz tompa nyelével, vágódeszkán kaparászva végezhetünk el.


Fontos az ikra előkészítése
Ez eléggé pepecs munka, de elkerülhetetlen. Keverjünk 2-3 deciliternyi ikrához kb. egy evőkanál sót, és kiskanálnyi étolajat. Esetleg késhegynyi szalicilt is tehetünk bele, de anélkül is eláll egy hétig. Hűtőben hagyjuk állni egy napot, és kész. Az aranyló színű kaviárt megvajazott péksüteménnyel fogyaszthatjuk. Az ínyencek pirítóssal, érett camembert sajttal, és lila hagymával is fokozhatják az élvezeteket.


A kaviár csukából is finom!
Jó étvágyat kívánok!

Válasz

Campean Sándor üzente 13 éve

Csukapörkölt bajaiasan

Anyagszükséglet 6 személyre:

1,8 kg-os csuka,
12 dkg zsír,
20 dkg vöröshagyma,
2 dkg pirospaprika,
2 g törött bors,
2 gerezd fokhagyma,
só,
köret.

Elkészítés:
A csukát megtisztítjuk, belsejét kiemeljük, használható részét félretesszük. Fejét, farkát levágjuk, és belsejének használható részével együtt kevés lében, sózva felfőzzük. Törzsét sűrűn és mélyen irdaljuk, és egyenlő darabokra vágjuk. Zsírban megpirítjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, fokhagymát, paprikázzuk, felöntjük a halfej levével, és fedő alatt addig főzzük, amíg a fokhagyma szét nem mállik. Amikor a lé kellően elfőtt, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, és belehelyezzük az említett módon előkészített haldarabokat. 25 percnyi főzés után, sós vízben főtt burgonyakörettel tálaljuk.

Válasz

petö zoltán üzente 13 éve

hozzávalók:
70 dkg csuka filé, 2 dl tejföl, 1/2 ek. durvára őrölt feketebors, 3 ek. zsemlemorzsa, 1 ek. liszt, 1 ek. apróra vágott kapor, 1/2 ek. tengeri só.
A céklaszószhoz: 40 dkg héjában főtt cékla, 2 dl száraz fehérbo, r2 dl vízben feloldott halászlékocka, 1 ek. citromlé, só, őrölt fehérbors, 1 ek. margarin.
A díszítéshez kaporszár és snidling.
Elkészítés:
Szárítsuk le a halfiléket szalvétával. Keverjük a tejfölbe a feketeborsot, és forgassuk meg benne a filéket. Majd tegyük egy órára hűtőbe.
Keverjük a liszthez a zsemlemorzsát és a kaprot. Panírozzuk be vele a halat. Tegyük sütőlapra, és 200 °C –ra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig, amíg a hal szép aranybarna színt nem kap.
Hámozzuk le, majd vágjuk apró darabokra a főtt céklát. Öntsük egy edénybe a fehérbort, a hallét, a citromlét, és melegítsük forrásig. Öntsük bele a cékladarabokat, és forraljuk újra az egészet. Sóval, fehérborssal ízesítsük. Gyenge tűzön addig kevergessük, amíg a cékla szét nem fő, és sima szószt nem kapunk. Végül habverővel keverjük hozzá a margarint.
Tálaljuk a hal mellé a szószt. Garnírungként főtt burgonyát adjunk. Díszítsük kaporral és snidlinggel. Chardonnay illik hozzá.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu